Mannen hebben mannen nodig

Mannen hebben mannen nodig. Dat is de korte samenvatting van de Wildeman Tools voor MannenCirkels Open Space Conferentie die we in het weekend van 1 – 3 februari 2019 organiseerden.

Natuurlijk, jongens hebben vaders nodig, niet alleen om verwekt te worden, maar ook om de symbiotische relatie met hun moeder te doorbreken.

En jonge mannen hebben mannelijke rolmodellen nodig om een positieve mannelijke identiteit te ontwikkelen. Wanneer die mannelijke rolmodellen ontbreken, kunnen zij namelijk niet anders dan een mannelijke identiteit ontwikkelen door zich tegen hun moeder en andere vrouwen af te zetten.

Maar ook volwassen mannen hebben andere mannen nodig. Dat werd voor ons allemaal voelbaar toen een van de deelnemers aan de conferentie op zondagochtend in tranen deelde dat hij dit zo gemist had.

… mannen waarmee je vrijuit kunt spreken over wat je als man meemaakt, denkt, voelt en wilt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je daarmee je geliefde(n) kwetst of  veroordeeld wordt om wie je bent.

… mannen die de levensvragen, die je als man hebt, herkennen. Bijvoorbeeld vragen op het gebied van werk en inkomen, seksualiteit, als man in je kracht staan, relaties, vaderschap of omgaan met verlieservaringen.

… mannen die hun levenservaringen met jou delen en daarmee soms onbedoeld antwoord geven op jouw levensvragen.

… mannen waarmee je – door het delen van levenservaringen – binnen een paar dagen een diepgaande vriendschappelijke band kunt voelen.

… mannen die je uitdagen om je shit in eigendom te nemen, om te doorvoelen welke oude pijn getriggerd wordt door de situaties die zich nu in je leven voordoen, zodat je die oude pijn alsnog kunt loslaten.

… een groep mannen, die je het gevoel geeft dat je erbij hoort.

De documentaire Men Need Men van Tristan Laurillard geeft een mooi beeld van wat wij tijdens de conferentie ervaren hebben. Het is wat ons betreft een aanrader voor elke man die nog twijfelt over de meerwaarde van deelnemen aan een mannencirkel, de Wildeman Zweethut voor mannen, de 2-daagse Wildeman Krachtdans workshop of het Wildeman Festival.