Mannelijke Archetypen

Bij de programmering van workshops op het Wildeman Festival zijn de zeven chakra’s en de mannelijke archetypen die je aan die chakra’s kunt koppelen een belangrijk ijkpunt. We streven naar een afwisselend programma waarin de diverse mannelijke archetypen en de thema’s die daarmee verbonden zijn aangesproken worden. Per archetype streven we naar een programmalijn van 4 a 5 workshops (1 per workshop-ronde). Hieronder vind je per archetype een korte beschrijving en een pictogram die Marco Faasen voor ons ter illustratie heeft gemaakt.

.

De Wildeman – Universele Energie

Het archetype van De Wildeman staat voor de universele energie (kundalini, prana, chi) van ons natuurlijke zelf. De energie van dit archetype doordrenkt het hele festival. Er is geen aparte programmalijn voor dit archetype.

.

De Dansende Dwaas

Het archetype van de dwaas (de 0-kaart uit de Tarot) vinden we in het verhaal van de Wildeman terug in de vorm van de prins die de kooi van de Wildeman opent om zijn gouden bal terug te kunnen krijgen.

Workshops: Rare jongens die oude Grieken en Romeinen, Rouwen in Broederschap (Movement Medicine), Het Wilde Mannenhart (Movement Medicine), De kracht van je koninklijke hart (Biodanza), Luchtdirigeren.

.

De Kok – 1e of Wortelchakra, instinct

Kernwoorden en thema’s: ik en mijn (fysieke, emotionele, mentale en energetische) lichaam, zeker zijn, behoefte aan veiligheid van lichaam en geest, instinct, levenskracht, geur. In het verhaal van de Wildeman is dit de prins die werkt als hulpje van de kok.

Workshops: Het pad van de man, IJS als MedicijnDe oerkracht van het ritme, IJS als Medicijn.

.

De Minnaar – 2e of Heiligbeen chakra, seksualiteit

Kernwoorden en thema’s: ik en de ander, zeker voelen, behoefte aan vanzelfsprekende en affectieve relaties, seksualiteit, creatiekracht, smaak. In het verhaal van De Wildeman is dit de tuinmansjongen, die wilde bloemen plukt voor de prinses.

Workshops: #MeToo: het vervolg, De magie van seksualiteit, Overgave en controle, Get in Touch, De Charmante Man.

.

De Krijger – 3e chakra of Zonnevlecht, macht

Kernwoorden en thema’s: ik en de groep, zeker handelen, behoefte aan vanzelfsprekende en veilige plek in een groep, macht, daadkracht, zien. In het verhaal van de Wildeman is dit de prins die ten strijde trekt tegen het vijandelijke leger en als rode, witte en zwarte ridder optreedt in het toernooi dat de koning organiseert.

Workhops: Freeze, Flight & Fight Club, Glasloopceremonie, Grenzen Stellen, Van Haka tot Wildeman Krachtdans, het Draaknetelmysterie.

.

De Koning – 4e of hartchakra, compassie

Kernwoorden en thema’s: ik en het grote geheel, zeker verbinden, behoefte aan verbinding met het grote geheel, compassie, liefdeskracht, tast. In het verhaal van de Wildeman is dit de prins op het moment dat hij in het heilig huwelijk treedt met de prinses.

Workshops: Familieopstellingen: de reis naar vader, De reis door het geboortekanaal, Uit je kracht, in je krachtDe innerlijke familie.

.

De Bard – 5e of keelchakra, communicatie

Kernwoorden en thema’s: ik in een steeds veranderende wereld, helder spreken, behoefte aan zelfexpressie, communicatie, vormkracht, gehoor. Dit archetype wordt in het verhaal van de Wildeman niet uitgewerkt. Je zou kunnen zeggen dat het de eerste gouden bal is die de prinses opgooit en door de prins gevangen wordt.

Workshops: Soul Voice, Omgaan met verlies en rouw, Naar een grotere uitstralingDe kracht van je innerlijke drive en De stem van stilte.

.

De Ziener – 6e chakra of Derde Oog

Kernwoorden en thema’s: helder waarnemen, intuïtie, wijsheid, verbeeldingskracht. Dit archetype wordt in het verhaal van de Wildeman niet uitgewerkt. Je zou kunnen zeggen dat de tweede gouden bal is die de prinses opgooit en door de prins gevangen wordt.

Workshops: Intuitie: jouw innerlijke geschenk, Manfulness, Focus!

.

De Mysticus – 7e of kruinchakra

Kernwoorden en thema’s: geluk, zeker weten, eenheidsbewustzijn. In het verhaal van de Wildeman is dit IJzerHans die tijdens de bruiloft van de prins en prinses met groot gevolg binnen komt. Deze staat van zijn is in onze visie het gevolg van levensenergie die vrij door onze lichamen stroomt. De workshops in deze programmalijn hebben een min of meer ritueel karakter.

Workshops:  Verbonden Ademen (lucht), nog in te vullen (water), De roep van de Wildeman (alle elementen), Vuurloop (vuur), Verbinden met Moeder Aarde (aarde).

.

Tijdens het Wildeman Festival 2019 zijn er per workshopronde 9 parallelle workshops. Naast workshops die min of meer passen bij de archetypen van De Dansende Dwaas, De Kok, De Minnaar, De Krijger, De Koning, De Bard, de Ziener en de Mysticus programmeren we 4 zweethut-ceremonies.

Klik hier om terug te keren naar het overzicht van workshops en workshopgevers.