Kernteam

Het kernteam van het Wildeman Festival wordt op dit moment gevormd door Arjan Verschuur, Ronald Snel, Johan Meijen, Jelle Hainje, Jeroen Claesen, Hendrik Kalsbeek, Ralph Blitz, Loek van der Lans en Bastiaan Serlé. We voelen dat we met dit team een stevige mannencirkel hebben, waarmee we in alle opzichten een solide basis onder het festival kunnen leggen.

.

Arjan Verschuur

“De directe aanleiding voor het Wildeman Festival is dat ik  graag met mijn zoon Misha naar een mannenfestival wilde. Vanaf mijn tienerjaren heb ik namelijk zelf ervaren hoe heerlijk het is om met mijn vader op te trekken en regelmatig met een groep mannen samen te zijn. In de jaren 80 bij Scouting, waar we allerlei avontuurlijke expedities in de buitenwereld ondernamen. Vanaf eind jaren 90 ook in diverse mannenworkshops, waar we innerlijk op onderzoek gingen. In 2002 begon ik een mannencirkel. Dit werd al snel een vriendengroep, waarmee we dansten, lachten, stoeiden, stil waren en deelden wat ons als man bezig hield. In familie- en systeemopstellingen en Soul Voice® vond ik vervolgens het gereedschap om diepgaand met mannen aan heling en persoonlijke ontwikkeling te kunnen werken. In het Wildeman Festival komen al deze elementen voor mij samen: vader en zoon zijn, binnen- en buitenwereld, groeien en genieten.” – Arjan Verschuur, initiator en algemeen coordinator Wildeman Festival.

.

Ronald Snel

“Als man weet ik inmiddels hoe belangrijk het is om verbinding met mezelf te hebben, hierdoor maak ik o.a. makkelijker contact met anderen. Vroeger, toen ik weinig tot geen verbinding met mezelf had en mij liet leiden door angsten en gedachten, leed ik een wat afwezig leven en zocht ik verdoving in afleidingen en verslavingen. Het volgen van een mannenweekend bij Ton van der Kroon, het bijwonen van mannencirkels en -workshops en het vervolgens zèlf opzetten van een mannencirkel, heeft mij als man geholpen om steeds meer de regie over mijn eigen leven te nemen. Zo kan ik wel zeggen dat ik in mijn man-zijn ben gegroeid; ik ben daadkrachtiger en meer doelgericht. Ik weet zelfs op z’n tijd mijn vriendin de mond te snoeren ;>). Graag lever ik dan ook mijn bijdrage aan het Wildeman Festival; een plek waar mannen de verbinding met zichzelf en met anderen kunnen versterken. Voor het festival ben ik, als stroomlijner, verantwoordelijk voor de planning en de logistiek. Ook ben ik het aanspreekpunt voor de vrijwilligers die het festival mede mogelijk maken.” – Ronald Snel, lid kernteam.

.

Johan Meijen

“Ik heb de waarde om alleen met mannen te zijn goed kunnen ervaren op het mannenveld van het Hieros Gamos Festival. Daar merkte ik een thuiskomen in het mezelf. Met andere mannen hoef ik me niet te bewijzen, hoef ik niet aardig gevonden te worden. En genieten van de verbinding van het zijn. Verbinding met andere mannen, en vooral ook in de verbinding met mezelf.
Als deelnemer op het eerste Wildeman Festival heeft het vuur me de richting gegeven om mijn man-zijn verder te ontwikkelen. Dit is het begin geworden van het hart volgen en nieuwe dingen aangaan. Het logisch vervolg was om op het tweede Wildeman Festival 1-op-1 sessies te geven. Een zweethut bracht het inzicht om me nog meer met het Wildeman Festival te willen verbinden en toe te treden tot het kernteam” – Johan Meijen, lid kernteam.

.

Jeroen Claesen
foto: Hans Stockmans

“Mijn eerste contact met Mannenwerk was een Mannen-initiatieweekend (2007 – Kasteel De Schans), gevolgd door de Mannen-jaartraining waar ik voor de eerste keer in contact kwam met een Maori en de Haka. Klaas Otten – voormalig kernlid Wildemanfestival – leerde ik kennen toen ik dezelfde Mannenjaartraining assisteerde. Arjan ontmoette ik op de ‘vruchtbare’ Mannenmeerdaagse in Frandeux (2015).

Arjan en Klaas nodigden me uit om workshops te geven op het Wildemanfestival. Als Belg hield ik de waka (‘boot’) eerst af. Maar het was helemaal thuiskomen, waar ik al spelend (met Schelp- en Maori-energie) een bijdrage kon leveren én kon bijleren. Het hoeden van de Stilteplek, de creatie van de Wildeman Krachtdans en de steun van het kernteam bij de plotse dood van mijn Vader deden me op een natuurlijk wijze verder flowen tot in de Mannencirkel van het kernteam. 

Samenzijn met ‘Broeders’ is voor mij een extra energiebron, waardoor ik deze ervaring met andere Mannen sinds 2012 deel: via Mannencirkels, Mannenweekends en helende Vrouw-Man-rituelen.

Mijn droom is de Wildeman Krachtdans als verbinder tussen Mannen. Stel je voor dat twee onbekende Mannen ontdekken dat ze allebei met Mannenwerk bezig zijn en de Wildeman Krachtdans kennen, waarna ze die samen dansen…😊 AHO!” – Jeroen Claesen, lid kernteam.

.

Hendrik Kalsbeek
Foto: Frank Kouws

“Man, vader of partner zijn ging voor mij niet als vanzelf. Daarom bezocht ik ooit met mijn opgroeiende zoon een mannentraining in België.  Dit was de aftrap van gaan verbinden met mezelf en een plek gaan vinden in de mannenwereld.  Het pad naar binnen, zichtbaar mogen worden voor mezelf, smaakte naar meer. De opleidingen tot reader/healer, systemisch werk, innerlijk kind therapeut en trainingen als sexual grounding, tantra en diverse vormen van sjamanisme voelden als thuiskomen bij mezelf.  Energiewerk gaan doen en dit mogen integreren in systemisch werk, waarbij soms ook sjamanistische elementen een plek kregen bracht mij verdere innerlijke groei en healing.
Jaren geleden had ik een visioen, waarin ik mezelf als een wijze oude man mocht ontmoeten. Tot mijn vreugde ga ik dit beeld steeds meer belichamen als opa, vader en partner. Ik voel me gezegend dat ik in initiatie-weekenden voor jongens betrokken mag zijn als identificatiemodel in de energie van elder, voor zowel de aanwezige jongens als mannen. Dat ik in deze energie een plek mag hebben in een aantal organisaties zoals ook in de kring die de wildeman coöperatie mag ondersteunen in het Wildeman Festival voelt als een grote eer.” – Hendrik Kalsbeek, lid kernteam.

.

Ralph Blitz
Foto: SoowPictures

“Mijn eerste ervaring met mannenwerk kwam als een geschenk uit de hemel. Op een van de moeilijkste momenten in mijn leven kon ik toetreden tot een van de Haagse mannencirkels. Een veilige bedding waar delen vanuit het hart centraal staat. Zoveel herkenning, steun en inspiratie om mezelf en mijn zelfbewustzijn te ontwikkelen.”

“Tot die tijd hield ik me vooral bezig met meditatie en Qi Gong en bewandelde ik het boeddhistische pad van Shambhala. Via het mannenwerk betrad ik een voor mij nog onbekende wereld van sjamanisme (Vision Quest), systemisch werken, workshops (Tantra), opleidingen (Shiatsu en Do-In), trainingen (Firekeeper) en festivals, waaronder het Wildeman Festival.”

“Vanaf de start voelde ik me thuis op dit festival voor moedige mannen. Er werd van alles geraakt en bevrijd. Naarmate de dagen verstreken ontstond bij mij het verlangen om zelf een bijdrage aan het festival te leveren. Ik wist toen nog niet hoe, maar het zaadje was geplant. Jaren later kan het zaadje nu ontkiemen. Ik voel het als een eer dat ik dit jaar het facilitaire deel van het festival mag organiseren en kijk ernaar uit om met de groep vrijwilligers iets moois neer te zetten.”

“Aho!” – Ralph Blitz, lid kernteam

.

Loek van der Lans

“Als jongen groeide ik op tussen vrouwen waardoor ik het lastig vond om mij aan mannen te binden en echte vriendschappen aan te gaan. Pas na een burn-out kwam ik tot andere inzichten en bleek dat ik de steun die ik nodig had bij mannen kon vinden. Ik hou ervan om door middel van groepswerk mensen in hun kracht te zetten. Sterker nog; mijn ziel gaat juichen als er een hartverbinding met mannen ontstaat. 

Via stichting Koningshart maak ik mij sterk voor het opnieuw introduceren van puberteitsrituelen voor jongens vanaf 15 jaar. Ik vind het belangrijk dat bewuste mannen,  jongens steunen bij het volwassen worden. Koningshart steunt tevens mannen in hun opvoedende taak. Of je nu vader of zoon bent, alleen van mannen kun je leren wat het is om een man te zijn.” – Loek van der Lans, lid kernteam.

.

Bastiaan Serlé
foto: Echt Mooij Fotografie
“Sinds 1995 verdiep ik me actief in hoe het menselijk apparaat, geest, ziel, hart en lichaam werkt, omdat ik dat zelf nodig had om uit mijn eigen uitzichtloze cirkels, pijn, stress en angsten te komen. Sinds 2006 ben ik professioneel bezig met trainen, coachen en counselen
Ik leid al jaren veel mannentrainingen en begeleid mannen 1 op 1.
Mannen hebben soms dezelfde en vaak specifieke andere uitdagingen dan vrouwen. Dat vraagt om een specifieke aanpak.
Ik verdiep me in de man en zijn uitdagingen, biologie en kansen. Ik volgde de afgelopen 20 jaar verschillende opleidingen en trainingen over therapie, bewustwording, persoonlijk leiderschap en sjamanisme. Verder heb ik mij verdiept tijdens mijn reizen in de gebruiken en ceremonies van o.a. Q’ero sjamanen uit de bergen van Peru. Ik werk in mijn eigen praktijk als therapeut/counselor/coach.” – Bastiaan Serlé, lid kernteam.
.
Jelle Hainje

.