Het pad van de Wildeman #1

Het verhaal van de Wildeman of IJzerhans begint met een serie verontrustende signalen. De koning zend een jager uit om een ree te schieten, maar die jager komt niet terug. De volgende dag zend de koning twee jagers uit om die ene jager te zoeken, maar die komen ook niet terug. En als hij de derde dag al zijn jagers op pad stuurt om het hele bos af te zoeken, keert er helemaal niemand terug. “Zelfs van de hele meute honden die ze hadden meegenomen, werd er geen één meer gezien.”

Het verhaal van de Wildeman of IJzerhans kunnen we lezen als een voorbeeld van De reis van de held. En de verontrustende signalen aan het begin van dit verhaal als een eerste roep om op avontuur te gaan in de wereld van het onbekende. Niet naar exotische oorden in de buitenwereld, maar naar onbekende delen van onze binnenwereld, de wereld van ons persoonlijke en collectieve onbewuste.

Mijn persoonlijke Reis van de held begon eind jaren 90 van de vorige eeuw. Ik was 30 jaar jong en net voor de 2e keer vader geworden. Onze dochter bleek een huilbaby die mijn vrouw en mij ’s nachts wakker hield. Ik had een veeleisende baan als trainer van ondernemingsraden, waardoor ik wekelijks 2 of 3 dagen en nachten van huis was om een meerdaagse conferentie te geven. Die combinatie van een veeleisende baan en een veeleisende baby putte me volledig uit. Door de aanhoudende stress begon verdrongen pijn uit mijn eigen kindertijd los te trillen: ik kreeg woede uitbarstingen en huilbuien, zonder dat daar een directe aanleiding voor was. Het kwam zover dat ik midden in de nacht in een vlaag van machteloze woede en verdriet mijn babydochter woest wanhopig door elkaar schudde en tegen haar schreeuwde dat ze moest gaan slapen. Op dat moment realiseerde ik me dat ik met mijzelf aan de slag moest om er als vader helemaal voor mijn kinderen te kunnen zijn. Voor mij was dat de aanleiding om met een cursus op het gebied van persoonlijke ontwikkeling te beginnen. Dat was mijn eerste stap op de avontuurlijke reis in mijn binnenwereld.

En jij?
Wat waren de verontrustende signalen in jouw leven die je er toe brachten om op pad te gaan?
Of sta jij nog aan het begin van je reis? Wat zijn voor jou dan signalen dat er iets aan de hand is? Heb je soms ook het gevoel je iets mist?
We zijn benieuwd! Je kunt je verhaal delen in de besloten Facebook-groep Wildeman Festival Deelnemers.

(c) tekst: Arjan Verschuur.